LÁTNIVALÓK A KÖRNYÉKEN

Csurgó Városi Uszoda

Csurgó - termálfürdő -városi uszoda
 

Magyarország délnyugati szegletében, 2017 nyarán megnyitotta kapuit a Csurgói Városi Uszoda, mely túlmutat nevéből eredő funkcióján, hiszen gyógyvizes medencékkel is rendelkezik.

Gyógyvíz: A termálvíz magas ásványi anyag-tartalmú, nátrium-hidrogén-karbonátos gyógyvíz, mely elsősorban gerincbántalmak és térdízületi arthrózis esetén fejti ki jótékony hatását.Medencék

A két beltéri medence (28 °C, 30 °C) az úszás szerelmeseit hivatott kiszolgálni, a két kültéri termálmedence (32 °C, 36 °C °) gyógyhatása mellett az elfáradt testnek nyújt kellemes kikapcsolódást.

Szolgáltatások: A létesítmény emeletén található wellnessrészleg finn, infra, és aroma szaunáiból álló világa mellett a gőzkabin és sószoba nyújtotta élményeit próbálhatják ki a vendégek. A szaunázáshoz elengedhetetlen hideg vizes merülő medence (21 °C) és Kneipp-taposó (21 °C) bővíti a szolgáltatások körét, továbbá a 36 °C-os jakuzzi segít az ellazulásban és feltöltődésben egyaránt.
A vízi világ felfedezése után a vendégek masszázzsal tehetik teljessé az itt tartózkodásukat.

Gyékényesi tavak

Somogyi látnivalók - Gyékényesi tavak

A magyar-horvát határon elterülő Gyékényes legnagyobb nevezetességét a kavicsbányatavak jelentik, köztük a Kotró, ami 2011-ben megkapta az Örökségünk – Somogyország kincse kitüntető címet is. A kavicsbányák 1920 óta működnek a település határában, a bányatavak vize pedig olyan tiszta, hogy a látótávolság a víz alatt akár a 8 métert is elérheti.

A Gyékényesi tó igazi horgászparadicsom, a fürdőzők és a búvárok kedvelt helye is egyben. A tó mélysége változó,  néhány partszakaszán sekély, a búvárbázisnál 12-15 méter, s a kitermelés közelében akár a 25-30 méter is lehet.

A tó élővilága gazdag: a búvár ponttyal, amurral, csukával, süllővel, harcsával, sügérrel és keszeggel, esetenként hatalmas példányokkal is találkozhat. A látványosság kedvéért a tógazdák több megtisztított roncsot süllyesztettek el a vízben, így a merülő búvárok láthatnak a mélyben motorcsónakot, autót és vízibiciklit is. A Magyar Búvárszövetség évek óta itt rendezi a Tájékozódási Búvárúszó Felnőtt és Ifjúsági Országos Bajnokságait.

Kaszó – Somogy zöld szíve lombkorona tanösvény

Somogyi látnivalók -Lombkorona tanösvény

Somogy megye déli erdőségeiben, a Nyugat-Belső-Somogy kistáj központi részén bújik meg Kaszó aprócska községe, amelyet autóval Iharosberény, Somogyszob vagy Szenta felől lehet megközelíteni, sűrű gyertyános-tölgyesekkel szegélyezett utakon. Kaszó a kisvasutazáson és a Baláta-tó-túrán kívül számos más lehetőséget is kínál a szabadidő eltöltésére. Van itt szépen rendben tartott vadaspark, hatalmas erdei játszótér, kirándulóközpont, ökocentrum, közel 10 méteres magasságban kanyargó lombkorona-tanösvény.

Mintegy tíz méter magasan mutatja be a belső-somogyi gyertyános-tölgyes erdő élővilágát az a lombkorona-tanösvény. A Hent László építész tervei szerint 200 köbméter faanyag felhasználásával készült 124 méter hosszú hídszerkezet a település központjától mintegy 450 méterre található.

Baláta-tó

Somogyi látnivalók -Baláta tó

Létezik az ország délnyugati csücskében, a Nyugat-Belső-Somogyban egy magával ragadó, erdős lápvidék, amelyről sokan halottak már, de igazán csak kevesen ismerik.Ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy természetvédelmi megfontolásokból a fokozottan védett Baláta-tavat hivatalosan a kaszói kisvasúttal érhetjük el, és kizárólag vezetett túra keretében látogatható. A másik maga Kaszó megközelítése, ami nehézkes, mivel se távolsági busz, se vonat nem visz oda, csak autóval juthatunk el az erdő közepén található településre. A viszonylagos elszigeteltség előnyökkel is jár. Itt sosincs tömeg, és a szinte háborítatlan természet fogad bennünket. Ráadásul az sem mellékes hívószó, hogy a kaszói hazánk egyik legeldugottabb, legvadregényesebb erdei kisvasútja, és mivel a legkisebb forgalmú is, kevesen mondhatják el magukról, hogy utaztak rajta. A Baláta-tó egzotikus lápvidékének látványa pedig hab a tortán.A keskeny nyomtávú kisvasút Kaszó megállótól közel 3 kilométer hosszan kanyarog a sűrű erdőben a tóig. Innen gyalog vághatunk neki a Baláta felfedezésének a környék élővilágát jól ismerő erdészeti munkatársakkal.